Effectiviteit op incontinentie van het dragen van een grote tampon bij vrouwen met stressincontinentie

ICPC

U04

Naam van de richtlijn

Incontinentie voor urine bij vrouwen

Publicatiedatum van de richtlijn

juli 2015

Onderwerp

Effectiviteit op incontinentie van het dragen van een grote tampon bij vrouwen met stressincontinentie

Korte titel

Het effect van een grote tampon op stressincontinentie

Achtergrond

Vanuit de praktijk is er ervaring dat het dragen van een grote tampon tijdens activiteiten waarbij een vrouw last heeft van stressincontinentie effectief kan zijn. Het voordeel van een tampon is dat de meeste vrouwen er mee overweg kunnen, het is goedkoop, makkelijk zelf in te brengen. Natuurlijk is een tampon niet geschikt om frequent te dragen, maar voor vrouwen die alleen urineverlies hebben tijdens specifieke activiteiten, zoals hardlopen, kan een tampon een optie zijn. Er is zeer beperkt onderzoek met weinig patiënten gedaan naar het effect van een tampon en er is alleen naar het aantal gram urineverlies in een pad gekeken. In dit onderzoek werd geen significant effect aangetoond. 

Uitgangsvraag PICO

P

vrouwen met stressincontinentie tijdens sport

I

grote tampon

C

geen behandeling

O

effect op urine-incontinentie (subjectieve genezing/ vermindering hoeveelheid urineverlies tijdens sporten, tevredenheid van de vrouw)

Gewenst onderzoeksonderwerp

RCT

Verwacht effect van de onderzoeksuitkomst voor de richtlijn

De aanbeveling voor het overwegen van het proberen van een tampon bij stressincontinentie tijdens het sporten kan door het oplossen van deze lacune definitief verwijderd of juist sterker worden.