H. pylori-resistentie

ICPC

D02

Naam van de richtlijn

NHG-Standaard Maagklachten

Publicatiedatum van de richtlijn

1 maart 2021

Onderwerp

H-pylori resistentie in 1e-lijnspopulatie in Nederland (eventuele verschillen in subgroepen en regio’s).

Korte titel

H. pylori-resistentie

Achtergrond

De H. pylori-resistentiegegevens zijn vooral bekend uit geselecteerde tweedelijnspopulatie. Daarop kan het beleid in de 1e-lijn niet goed worden gebaseerd.

Resistentiegegevens bepalen de eerstekeus H. pylori-eradicatiekuur, waarbij in praktijk vooral de claritromycine-resistentie relevant is omdat de eerstekeus eradicatiekuur claritromycine bevat en er aanwijzingen zijn dat deze resistentie stijgt. Sommige MDL-artsen adviseren andere eerstekeus antibiotica of langere kuurduren dan in de NHG-Standaard Maagklachten. Mogelijk verschillen de resistentiegegevens ook regionaal of per bevolkingsgroep zodat een regionaal verschillend H. pylori-eradicatiebeleid zinvol is.

Een nieuwe ontwikkeling is dat er inmiddels PCR methoden beschikbaar zijn die (claimen dat ze) in feces claritromycine resistentie aan kunnen tonen. Misschien kan dit inderdaad wel aangezien deze resistentie gebaseerd is op slechts enkele puntmutaties. De betekenis van deze testen is vooralsnog onduidelijk.

Uitgangsvraag PICO

P

Hoe is de H. pylori-resistentie in Nederland in de algemene bevolking/1e-lijnspopulatie, met name ten aanzien van de antibiotica in de nu geadviseerde, meest gangbare eradicatie-regimes? Zijn er regio’s en of subgroepen met een afwijkende resistentie?

I

N.v.t.

C

N.v.t.

O

N.v.t.

Gewenst onderzoeksonderwerp

Onderzoek laboratoriumgegevens in 1e -lijnspopulatie. NB: Een vraag naar prevalentie leent zich niet voor PICO formulering.

Verwacht effect van de onderzoeksuitkomst voor de richtlijn

Onderbouwing van het H. pylori-eradicatiebeleid. Meer afstemming tussen het beleid van MDL-artsen en het NHG/ voorkomen van toekomstige controversen tussen NVMDL/NHG.