Medicamenteuze symptoombestrijding van delier: effectiviteit, dosering (criteria startdosering), wanneer effect te verwachten, duur, veiligheid.

ICPC

P71

Naam van de richtlijn

Delier

Publicatiedatum van de richtlijn

2014

Onderwerp

Medicamenteuze symptoombestrijding van delier: effectiviteit, dosering (criteria startdosering), wanneer effect te verwachten, duur, veiligheid.

Korte titel

Effectiviteit en veiligheid medicamenteuze symptoombestrijding delier

Achtergrond

In de huidige Standaard wordt gesteld dat symptomatische behandeling van delier geïndiceerd kan zijn ter bestrijding van angst en/of hallucinaties, bij hevige motorische onrust en om essentieel onderzoek of behandeling mogelijk te maken, zo nodig kortdurend gecombineerd met een benzodiazepine met een korte halfwaardetijd (zoals lorazepam). Er is geen gecontroleerd onderzoek bekend waarin is aangetoond of deze symptoombestrijding het beloop en de duur van een delier beïnvloedt. Dit is wel relevant t.a.v. de indicatiestelling voor medicamenteuze (symptoom)behandeling.

In de Standaard wordt haloperidol als eerste keus middel aanbevolen, op grond van het werkingsprofiel en het feit dat met dit antipsychoticum de meeste ervaring is opgedaan. Het grote nadeel is de kans op het optreden van extrapiramidale bijwerkingen en paradoxale reacties. Zijn er 'veiliger' alternatieven?

Uitgangsvraag PICO

P

ouderen met een delier in de huisartsenpopulatie

I

haloperidol, zo nodig in combinatie met lorazepam

C

alternatief medicamenteus protocol

O

duur, beloop delier; bijwerkingen, mortaliteit

Gewenst onderzoeksonderwerp

RCT

Verwacht effect van de onderzoeksuitkomst voor de richtlijn

Inzicht in effect, veiligheid van medicamenteuze delier-behandeling