Wat is de effectiviteit van antibiotica bij patiënten met acuut hoesten zonder tekenen van pneumonie met risicofactoren voor een ernstig beloop?

ICPC

R05

Naam van de richtlijn

NHG-Standaard Acuut hoesten

Publicatiedatum van de richtlijn

November 2022

Onderwerp

Effectiviteit van antibiotica

Korte titel

Effectiviteit van antibiotica bij hoesten bij patiënten met risicofactoren

Achtergrond

Er is geen bewijs voor de effectiviteit van antibiotica bij patiënten met acuut hoesten zonder tekenen van pneumonie met risicofactoren hebben voor een ernstig beloop.  Zoals bij patiënten met COPD, hartfalen of kwetsbare ouderen. Mogelijk hebben antibiotica een gering positief effect bij sommige van deze patiënten, bijvoorbeeld als de risicofactoren ernstiger zijn. Om dit mogelijke effect beter te kunnen afwegen in de bredere context van mogelijke bijwerkingen, medicalisatie voor een zelflimiterende aandoening, toename van resistentie voor respiratoire pathogenen en kosten van antibioticabehandeling is meer bewijs nodig.

Uitgangsvraag PICO

P

Volwassenen met acuut hoesten zonder tekenen van pneumonie met risicofactoren

I

antibiotica

C

geen antibiotica

O

tijd tot herstel, duur van het hoesten, complicaties, ziekenhuisopname, overlijden

Gewenst onderzoeksonderwerp

RCT

Verwacht effect van de onderzoeksuitkomst voor de richtlijn

Voor de huidige NHG-Standaard (2024) is gekozen om het beleid bij patiënten met hoesten en risicofactoren over te laten aan de klinisch inschatting van de individuele huisarts: Bij volwassenen zonder tekenen van pneumonie, maar met risicofactoren voor een ernstig beloop, is het beleid afhankelijk van de ernst van de risicofactoren, van het klinisch beeld en eventueel een CRP bepaling.  Indien er bewijs komt voor meer of minder effectiviteit van antibiotica bij patiënten met risicofactoren, kan de aanbeveling worden aangepast.