Effectiviteit van Problem Solving Treatment voor angstklachten in de huisartsenpraktijk
Titel onderzoek Nederlands
Titel onderzoek Engels
Onderzoeksvraag
Uitgangsvraag PICO
P
1) Frequent attenders; 2) Patiënten die zich melden met angstklachten
I
Problem Solving Treatment
C
In de pilot geen
O
Mate van angstklachten
Onderzoeksinstituut
Universitair Medisch Centrum GroningenSamenvatting van het onderzoek
Symptomen van angst komen vaak voor, vooral bij patiënten die vaker dan gemiddeld naar de huisarts gaan en bij ouderen. Deze symptomen kunnen het functioneren en de kwaliteit van leven ongunstig beïnvloeden en leiden o.a. tot meer hart- en vaatziekten en verhoogde medische consumptie, niet alleen bij de huisarts. Er is dus genoeg reden om angst te behandelen.
Echter, patiënten komen vaak niet spontaan met deze klacht. In plaats daarvan geven zij indirect signalen af van angst. Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert om bij patiënten die duidelijk vaker bij de huisarts komen dan gemiddeld goed op de aanwezigheid van angst te letten.
Vervolgens wordt angst door de huisarts zelf of door zijn POH-GGz behandeld. De eerst stap is naast voorlichting een behandeling die in het Engels ‘Problem Solving Therapy’ (PST) wordt genoemd. Dit is een korte psychologische behandeling waarbij de patient leert zijn problemen in het dagelijkse leven hanteerbaar te maken. PST is effectief gebleken voor depressie en comorbide depressie en angstklachten. De effectiviteit van PST voor angst klachten bij afwezigheid van substantiële depressieve klachten is nog nooit onderzocht.
Wij willen een grootschalige RCT doen naar de effectiviteit van PST bij angstklachten, maar we weten nog niet genoeg over de haalbaarheid. Daarom willen we met drie huisartsen de PST uit gaan testen in dit ‘pilootonderzoek’, een kleine testversie van het toekomstige onderzoek. Met de gegevens kunnen we de planning en uitvoering van het uiteindelijke onderzoek optimaal maken.
Startdatum onderzoek
Type onderzoek
Aard van het onderzoek
Design van het onderzoek
Onderzoeker
Contactpersoon
N.A.C. TroqueteAndere betrokkenen
H. Burger, Projectleider/Penvoerder; dr. N. Troquete, uitvoerend onderzoeker; Dr. M. Blanker, lid projectteam; Prof.dr. C. Bockting, Universiteit Utrecht, lid projectteam; Dr. T. Olde Hartman, Radboud UMC Nijmegen, lid projectteam; dr. L. Hassink-Franke, lid projectteam; P. Monsma, Academische huisartsenpraktijk UMCG, POH-GGz, lid projectteam.