EmpowerMENT: EMPOWERende, integrale persoonsgerichte ondersteuning en samenwerking vanuit de eerste lijn voor screening, begeleiding en verwijzing bij vluchtelingkinderen met MENTale problemen
Titel onderzoek Nederlands
Titel onderzoek Engels
Acroniem
Onderzoeksvraag
2. Welke behoeften aan training/ondersteuning hebben huisarts en POH?
3. Hoe ziet een op deze inzichten gebaseerde handreiking voor cultuursensitieve, persoonsgerichte, veerkrachtversterkende benadering van huisarts/POH-GGZ eruit, de hiervoor benodigde training en integrale aanpak in samenwerking met andere relevante lokale organisaties?
4. Wat is nodig om deze persoonsgerichte integrale benadering toe te passen?
5. Wat levert deze benadering op voor vluchteling, huisarts/POH en andere betrokkenen?
Onderzoeksinstituut
RadboudumcSamenvatting van het onderzoek
Veel minderjarige vluchtelingen hebben psychische problemen gerelateerd aan trauma’s en huidige sociale omstandigheden; zij komen vaker dan gemiddeld bij de huisarts, maar worden minder vaak verwezen naar GGZ. Huisarts en praktijkondersteuner (POH)-GGZ kunnen een grote rol spelen in herkenning, begeleiding en verwijzing van minderjarige vluchtelingen met psychosociale problemen, maar huisartsen ervaren de zorg als moeilijk en vluchtelingen praten niet makkelijk met de huisarts over psychische problemen. Adequate herkenning en begeleiding vergt een cultuursensitieve persoonsgerichte, integrale, veerkracht versterkende aanpak van huisartsen, POH-GGZ in samenwerking met vluchtelingen en andere relevante organisaties, zoals jeugdzorg – GGD-JGZ - sociaal wijkteam - scholen en andere gemeentelijke voorzieningen.