Het lange termijn beloop van SOLK en onderliggende mechanismen, de PROSPECTS cohort studie
Titel onderzoek Nederlands
Titel onderzoek Engels
Onderzoeksvraag
Onderzoeksinstituut
VUmcSamenvatting van het onderzoek
SOLK komt vaak voor, 25-50% van de aan de huisarts gepresenteerde klachten blijft onverklaard. Gelukkig gaan deze klachten meestal vanzelf over. Een minderheid ontwikkelt echter langdurige klachten. Uit onderzoek blijkt dat dit o.a. kan leiden tot onnodige diagnostische procedures, overbodige medicatie en veelvuldig artsenbezoek (zonder dat dit tot een diagnose leidt). Ook kan SOLK leiden tot beperkingen in het functioneren: 30% van het langdurige ziekteverzuim wordt veroorzaakt door SOLK. Effectieve behandelingen zijn schaars. Een gebrek aan kennis over voorspellende en beïnvloedende factoren van het beloop van SOLK speelt hierbij een rol.
De PROSPECTS cohort studie brengt het 5-jaars beloop van SOLK in kaart, evenals voorspellers en beïnvloeders van dit beloop. We volgen 325 patiënten met SOLK, waarvan twee derde afkomstig uit huisartsenpraktijken en één derde uit gespecialiseerde tweede- en derdelijns SOLK-centra. We testen een aantal theoretische modellen over in stand houdende factoren om te zien in welke mate deze daadwerkelijk bijdragen aan het in stand houden van symptomen en beperkingen in het functioneren.
We hopen door inzichten uit de PROSPECTS studie bij te dragen aan meer kennis over in stand houdende en beïnvloedende factoren van SOLK en (nieuwe) aanknopingspunten te vinden voor vroege herkenning van risicopatiënten voor langdurige SOLK. Meer kennis over beïnvloedende factoren kan tevens aanknopingspunten bieden voor gerichte behandeling in de toekomst.
Startdatum onderzoek
Type onderzoek
Aard van het onderzoek
Design van het onderzoek
Links
Onderzoeker
Contactpersoon
Hieke Barends, AIOTOAndere betrokkenen
Hans van der Wouden, copromotor, universitair hoofddocent
Henriette van der Horst, hoogleraar huisartsgeneeskunde en afdelingshoofd, promotor
Joost Dekker, hoogleraar paramedische zorg, promotor