Intraprofessioneel (transmuraal) leren samenwerken tussen eerstelijns en tweedelijns aios tijdens ziekenhuisstages waar eerstelijns aios stage lopen in de tweede lijn: Hoe kunnen we deze ziekenhuisstages optimaal benutten?
Titel onderzoek Nederlands
Titel onderzoek Engels
Acroniem
Onderzoeksvraag
Onderzoeksinstituut
RadboudumcSamenvatting van het onderzoek
Zelfs in een veelbelovende setting waar artsen in opleiding tot huisarts/ specialist ouderengeneeskunde en medisch specialisten samen op 1 afdeling werken, krijgt intraprofessioneel samenwerken (intraPC) slechts beperkte aandacht als een competentie die geleerd kan worden. Zowel aios als supervisoren vinden opleiden in intraPC wel belangrijk en geven aan dat dit meer formele en expliciete aandacht moet krijgen tijdens ziekenhuisstages. Er is voldoende potentie en context tot intraprofessioneel leren samenwerken (intraPE); Aios willen graag kennis uitwisselen, maar ook elkaars context beter leren kennen en begrijpen, zoals wat is nuttig bij verwijzing naar ziekenhuis, mogelijkheden in de eerste lijn na ontslag van patiënt.
Belemmerende factoren voor intraPE zijn o.a.: tijd en werkdruk, fysieke ruimte, bewustwording om de potentie tot intraPE te benutten, ontbreken van expliciete leerdoelen. Andere belemmerende factor is dat de aios huisartsgeneeskunde/ ouderengeneeskunde vaak in de huid kruipt van de tweedelijns aios en nauwelijks geneigd is om kennis en visie van het huisartsenvak/ ouderengeneeskunde in te brengen. De tweedelijns aios heeft het idee dat zij de eerstelijns aios iets moeten leren, maar beseft nauwelijks dat zij ook van de eerstelijns aios kan leren.
Bevorderende factoren voor intraPC zijn: een samenwerkcultuur op de afdeling, niet teveel hiërarchie en/of machtsverschillen; toegekende tijd voor intraPE met expliciete leerdoelen en support van de supervisor.
Voorlopige conclusie
Eerste- en tweedelijns aios en supervisoren geven aan dat formele tijd en aandacht nodig is met expliciete leerdoelen voor intraPE. Om echt te kunnen profiteren van de mogelijkheden tijdens ziekenhuisstages, zijn aanpassingen in de opzet van stages nodig
Startdatum onderzoek
Type onderzoek
Aard van het onderzoek
Design van het onderzoek
Onderzoeker
Contactpersoon
Natasja Looman, promovendusProjectleider
Andere betrokkenen
- Lia Fluit
- Jacqueline de Graaf
- Esther de Groot
- Patrick Dielissen
- Dieneke van Asselt