Timing van advance care planning (ACP) in de huisartsenpraktijk
Titel onderzoek Nederlands
Titel onderzoek Engels
Onderzoeksvraag
Onderzoeksinstituut
Leids Universitair Medisch CentrumSamenvatting van het onderzoek
Introductie
Advance Care Planning (ACP) is een proces waarbij doelen en voorkeuren voor toekomstige zorg met
patiënten en hun naasten worden besproken en vastgelegd. Het leidt tot meer “passende” zorg in de laatste levensfase, met een positief effect op de kwaliteit van leven van patiënten en mantelzorgers. Toch is de toepassing van ACP in de Nederlandse huisartsenpraktijk nog beperkt en het vinden van de goede timing van ACP lastig.
Doelstelling
In dit onderzoek willen we in kaart brengen wat de optimale timing is bij patiënten de zijn overleden met kanker, orgaan falen of multimorbiditeit. Daarnaast willen we factoren identificeren die een belangrijke rol spelen bij de timing van ACP.
Methode
Wij hebben geanonimiseerde dossiers van overleden patiënten aan huisartsen voorgelegd, met de vraag om retrospectief het “optimale” moment voor de start van ACP aan te wijzen, en deze keuze in eigen woorden toe te lichten. Hiervoor hebben we patiëntendossiers via een beveiligde
online‐omgeving aan huisartsen gepresenteerd, waarbij iedere huisarts een aantal dossiers heeft beoordeeld. De optimale timing is geanalyseerd met behulp van kwantitatieve analyse. De argumentatie van de huisartsen welke klinische factoren hierbij een rol hebben gespeeld, is geanalyseerd met kwalitatieve analyse.
Hierna zullen we de optimale timing vergelijken met de daadwerkelijke timing zoals die is vastgelegd in de huisartsendossiers.
In het vervolgonderzoek kijken we of de factoren uit bovenstaand onderzoek herkend kunnen worden in routine zorgdata van het ELAN-netwerk.
Uiteindelijk hopen we een EPD signaleringstool te ontwikkelen die huisartsen kan ondersteunen in het vroeg identificeren van patienten die baat zouden kunnen hebben bij ACP.
Startdatum onderzoek
Type onderzoek
Aard van het onderzoek
Design van het onderzoek
Onderzoeker
Contactpersoon
Willemijn TrosProjectleider
Andere betrokkenen
P. G. van Peet, huisarts en senior-onderzoeker, afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, LUMC
J. T. van der Steen, epidemioloog en associate professor, afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, LUMC
A. S. Groenewoud, gezondheidswetenschapper en medisch ethicus, afdeling IQ-healthcare, Radboud instituut voor Gezondheidswetenschappen
H. Schers, huisarts en professor, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Raboudumc