Transmuraal collaboratief zorgmodel voor cardiovasculair risicomanagement en medicatiecontrole bij patiënten met AntipsyChoTICa
Titel onderzoek Nederlands
Titel onderzoek Engels
Acroniem
Onderzoeksvraag
Uitgangsvraag PICO
P
Patiënten (25-84jr) die minstens 3 maanden atypische antipsychotica gebruiken, voorgeschreven door de huisarts, met een voorspeld 10-jaarsrisico op hart- en vaatziekten van ≥5%
I
TACTIC
C
Standaard zorg
O
Voorspeld 10-jaarsrisico op hart- en vaatziekten, berekend met de QRISK3, en mentale gezondheid, gemeten met de MHI-5. Voor de kosteneffectiviteit QALY’s afgezet tegen kosten.
Onderzoeksinstituut
RadboudumcSamenvatting van het onderzoek
Het gebruik van antipsychotica neemt wereldwijd toe. Patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening en patiënten behandeld met atypische antipsychotica hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Monitoring van effecten van antipsychoticagebruik, evenals screening op cardiovasculaire risico's bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen, gebeurt onvoldoende in de Nederlandse huisartspraktijk. Huisartsen ervaren barrières met betrekking tot kennis, samenwerking met psychiaters en therapietrouw van de patiënt.
Om deze barrières te overwinnen, heeft de eerstelijnscoöperatie Onze Huisartsen Arnhem B.V., in nauwe samenwerking met het Radboudumc, een transmuraal collaboratief zorgmodel ontwikkeld voor CVRM en medicatiebeoordeling voor patiënten met atypische antipsychotica in de huisartspraktijk (TACTIC).
Doelstelling: de effectiviteit van TACTIC beoordelen met betrekking tot het voorspelde cardiovasculaire risico en mentale kwaliteit van leven. Het secundaire doel is om de kosteneffectiviteit ervan te beoordelen.
Onderzoeksopzet: gerandomiseerde trial met incomplete stepped wedge design.
Studiepopulatie: volwassen patiënten (25-84 jaar) uit huisartsenpraktijken, die atypische antipsychotica gebruiken, voorgeschreven door hun huisarts.
Interventie: TACTIC, een eenmalige transmurale interventie bestaande uit drie stappen: 1) online informatievideo om patiënten te informeren over de cardiovasculaire risico's van antipsychoticagebruik en over de werkwijze van het multidisciplinair overleg, 2) een multidisciplinair overleg met de patiënt om diens antipsychoticagebruik en cardiovasculair risico te evalueren en behandeladvies op maat te geven, en 3) een vervolgcontact met de huisarts om de behandeladviezen middels gedeelde besluitvorming om te zetten in een geïndividualiseerd actieplan.
Primaire uitkomstmaten: verandering in cardiovasculair risico, berekend met de QRISK3-score, en verandering in mentale kwaliteit van leven, gemeten met de MHI-5.
Follow-up: 5-20 maanden, afhankelijk van instroommoment.
Startdatum onderzoek
Type onderzoek
Aard van het onderzoek
Design van het onderzoek
Onderzoeker
Contactpersoon
K.J. van den Brule-BarnhoornProjectleider
Andere betrokkenen
K.M. Jakobs, M. Biermans, J. van Lieshout, J. Janzing, W. Cahn