Effect aluminiumzouten bij primaire lokale hyperhidrosis in de eerste lijn? Uitgangsvraag over de effectiviteit
ICPC
A09Naam van de richtlijn
Publicatiedatum van de richtlijn
Onderwerp
Korte titel
Achtergrond
Alhoewel aluminiumzouten in de eerste lijn worden gebruikt, is er relatief weinig bekend over de grootte van het effect, de frequentie van onacceptabele bijwerkingen en een voorkeur voor een van de in Nederland beschikbare preparaten: aluminiumchloride 20%- of aluminiumhydroxychloride-oplossing 15% of aluminiumhydroxychloride crème 20%. Het bewijs dat aluminiumzouten effectiever zijn danplacebo is van zeer lage kwaliteit. Ook is aluinstrooipoeder beschikbaar (aluminiumkaliumsulfaat met salicylzuur). De meerwaarde van de combinatie is niet bekend uit gecontroleerd onderzoek; salicylzuur is een keratolyticum dat als bijwerking ook huidirritatie kent. Er is geen reden bekend om deze combinatie te adviseren.
In het Farmacotherapeutisch Kompas wordt als eerstekeus aluminiumchloride oplossing geadviseerd, maar ook aluminiumhydroxychloride als crème of vloeistof kan worden geprobeerd. Een onderbouwing voor deze voorkeur wordt niet gegeven [Zorginstituut Nederland 2016]. De KNMP geeft aan dat een oplossing van aluminiumchloride 20% werkzamer is dan aluminiumhydroxychloride-oplossing 15%, maar ook eerder huidirritatie veroorzaakt. Daarnaast geeft de KNMP aan dat als de oplossing de huid erg irriteert de crème 20% kan worden gebruikt, hetgeen suggereert dat de crème minder irriteert. Het lijkt waarschijnlijk dat minder sterk werkende producten ook minder irritatie geven, maar onduidelijk is of de crème minder sterk werkt en daarom minder irritatie geeft.
Uitgangsvraag PICO
P
I
C
O
Gewenst onderzoeksonderwerp
Verwacht effect van de onderzoeksuitkomst voor de richtlijn
Voorlichting aan de patiënt over de te verwachten effectiviteit en kans op bijwerkingen. Aanbeveling over het eerste keus preparaat.