Farmacogenetisch onderzoek bij aanvang van de behandeling met clopidogrel

ICPC

K90

Naam van de richtlijn

NHG-Standaard Beroerte

Publicatiedatum van de richtlijn

augustus 2022

Onderwerp

Is farmacogenetisch onderzoek bij aanvang van de behandeling met clopidogrel aan te bevelen bij patiënten die een TIA of herseninfarct hebben doorgemaakt?

Korte titel

Farmacogenetisch onderzoek bij aanvang van de behandeling met clopidogrel

Achtergrond

P2Y12-remmers (ticagrelor, prasugrel en clopidogrel) worden door verschillende cytochroom P450 (CYP)-enzymen omgezet in werkzame metabolieten. Er bestaan genetische verschillen die voor een tragere of snellere activiteit van de CYP-enzymen kunnen zorgen. Clopidogrel is een prodrug en is voor zijn werkzaamheid afhankelijk van omzetting door voornamelijk CYP2C19 en CYP3A4.  

De Nederlandse Vereniging van Neurologie (NVN) raadt anno 2022 standaard farmacogenetisch onderzoek naar de activiteit van CYP2C19 bij het starten van behandeling met clopidogrel niet aan, vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs van een voordeel voor de patiënt

Uitgangsvraag PICO

P

patiënten met een doorgemaakt TIA of herseninfarct

I

clopidogrel + farmacogenetisch onderzoek en bij verminderde activiteit CYP2C19 clopidogrel omzetten in acetylsalicylzuur + dipyridamol 

C

huidig beleid 

O

  • recidief TIA/herseninfarct 
  • ernstige bloeding 
  • mortaliteit 
  • overige bijwerkingen

Gewenst onderzoeksonderwerp

RCT

Verwacht effect van de onderzoeksuitkomst voor de richtlijn

Het al dan niet aanbevelen van farmacogenetisch onderzoek bij aanvang van de behandeling met clopidogrel na een TIA of herseninfarct.