BLODA - studie. Langetermijneffect na behandeling van borstkanker: symptomen van depressie, angst en vermoeidheid.
Titel onderzoek Nederlands
Titel onderzoek Engels
Onderzoeksvraag
Uitgangsvraag PICO
P
Vrouwen tenminste vijf jaar na de behandeling van borstkanker.
I
Behandeld met chemo- en/of radiotherapie
C
Leeftijd- en huisarts-gematchte vrouwen
O
Angst-, depressie- en vermoeidheidsklachten gemeten met de HADS en MFI-20 vragenlijst
Onderzoeksinstituut
Universitair Medisch Centrum GroningenSamenvatting van het onderzoek
Achtergrond
Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar psychologische stress (symptomen van depressie, angst en vermoeidheid) op de korte termijn na de diagnose en behandeling van borstkanker, is er over de lange termijn nog te weinig bekend. Het beter begrijpen van de prevalentie van lange termijn effecten op psychologische stress en de factoren die hier deel van uit maken, is belangrijk voor huisartsen omdat zij de patiënten op de lange termijn voor verdere controles zien.
Doel
Het doel van deze studie is te onderzoeken welke rol cardiale disfunctie en de mate van lichamelijke activiteit spelen in de relatie tussen borstkankerbehandeling met chemo- en/of radiotherapie en psychologische stress (symptomen van depressie, angst, vermoeidheid).
Methode
In huisartspraktijken worden 350 borstkankeroverlevenden geselecteerd en gekoppeld aan een leeftijd en huisarts-gematcht random cohort. Psychologische stress wordt gedefinieerd als symptomen van depressie, angst of vermoeidheid en worden verzameld met vragenlijsten. Daarnaast wordt een kort lichamelijk onderzoek verricht en een ECG gemaakt. Therapie-informatie wordt verzameld via ziekenhuisdossiers.
Onderzoeksvragen
- Wat is de prevalentie van psychologische stress bij patiënten, die zijn behandeld voor borstkanker met chemo- en/of radiotherapie in vergelijking met een leeftijd- en huisarts-gematchte vrouwelijke controle groep?
- Wat is de associatie van psychologische stress en cardiale dysfunctie, bepaald door echografisch onderzoek, bij vrouwen behandeld voor borstkanker met chemo- en/of radiotherapie in vergelijking met vrouwen zonder borstkanker?
- Wat is de associatie van psychologische stress en type adjuvante therapie bij vrouwen behandeld voor borstkanker met chemotherapie (en eventueel radiotherapie) in vergelijking met vrouwen alleen behandeld met radiotherapie?
Startdatum onderzoek
Type onderzoek
Aard van het onderzoek
Design van het onderzoek
Onderzoeker
Contactpersoon
Dr. A.J. Berendsen (Lijncoördinator Oncologie, projectleider)Andere betrokkenen
Prof. dr. P.F.M. Verhaak (psycholoog), Prof. Dr. M.Y. Berger (hoofd huisartsgeneeskunde), Prof. Dr. G.H. de Bock (epidemioloog), Prof. Dr. J.A. Gietema (medisch oncoloog), Dr. H. Burger (arts, epidemioloog), Dr. P. van der Meer (cardioloog), Dr. J.H. Maduro (radiotherapeut), J.A. Barentsen (research nurse)