De rol van de eerste lijn in het begeleidingstraject voor patiënten met kanker die in opzet curatief behandeld worden. GRIP studie.
Titel onderzoek Nederlands
Titel onderzoek Engels
Onderzoeksvraag
Uitgangsvraag PICO
P
patiënten met kanker die in opzet curatief behandeld worden
I
gebruikelijke zorg + Gestructureerde eerstelijnsbegeleiding (Huisarts + eerstelijnsoncologie verpleegkundige)
C
alleen gebruikelijke zorg
O
patiënt tevredenheid en zorggebruik
Onderzoeksinstituut
Universitair Medisch Centrum UtrechtSamenvatting van het onderzoek
Vanwege een vergrijzende patiënten populatie en verbeterde behandelmethoden van kanker, zal het aantal patiënten - en ex patiënten met kanker toenemen. Overheid, KWF, huisartsorganisaties en specialisten zijn voorstander van een grotere rol van de eerste lijn in het zorgcontinuüm. Er is echter nog weinig bekend over de effecten van gestructureerde eerstelijnsbegeleiding.
Per april is in de regio Utrecht een multicenter, gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek gestart. 150 patiënten boven de 18 jaar met ofwel prostaat-, mamma-, long-, colorectaal carcinoom, gyneacologische kanker of melanoom die in opzet curatief worden behandeld worden geïncludeerd. De interventie groep ontvangt naast gebruikelijke zorg, gestructureerde begeleiding door de eigen huisarts in samenwerking met een eerstelijns oncologieverpleegkundige.
Primaire uitkomsten zijn: patiënt tevredenheid en zorggebruik. Secundaire uitkomsten beslaan kwaliteit van leven, mentale gezondheid, patiënt empowerment, gezamenlijke besluitvorming, werkparticipatie en tevredenheid met informatie.
Startdatum onderzoek
Type onderzoek
Aard van het onderzoek
Design van het onderzoek
Onderzoeker
Contactpersoon
Dr. C.W. HelsperAndere betrokkenen
Prof.dr. N. de Wit, Prof. dr. E. van der Wall, Dr. A.M. May, Dr. C.W. Helsper