Implementatie van vestibulaire revalidatie bij chronische duizeligheid

Titel onderzoek Nederlands

Implementatie van vestibulaire revalidatie bij chronische duizeligheid

Titel onderzoek Engels

Implementation of vestibular rehabilitation in chronic vertigo

Acroniem

I-RECOVER

Onderzoeksvraag

Wat is het effect van de landelijke implementatie van online vestibulaire revalidatie op de zorg bij patiënten met duizeligheid?

Onderzoeksinstituut

VUmc

Samenvatting van het onderzoek

Chronische duizeligheid is een veelvoorkomende klacht, met name onder mensen van oudere leeftijd, met een grote psychosociale en financiële impact. Vestibulaire revalidatie, een oefentherapie, is behandeling van eerste keus bij patiënten met chronische duizeligheid. Deze behandeling wordt echter nauwelijks ingezet door huisartsen. Ineffectieve medicijnen, zoals betahistine, worden daarentegen nog regelmatig voorgeschreven.
In een eerder onderzoek is Vertigo Training ontwikkeld, een online versie van vestibulaire revalidatie, met als doel om de behandeling toegankelijker te maken. Een groot gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek heeft aangetoond dat deze behandeling effectief en veilig is.
In dit onderzoek zullen we onderzoeken wat het effect van de landelijke implementatie van Vertigo Training is op de zorg bij patiënten met duizeligheid. Het onderzoek zal in drie fasen verlopen. In de eerste fase onderzoeken hoe vaak ineffectieve medicijnen worden voorgeschreven en wat de redenen hiervoor zijn. In de tweede fase implementeren we Vertigo Training landelijk - de behandeling zal in het voorjaar van 2023 kosteloos toegankelijk worden gemaakt via website en app. In de derde en laatste fase evalueren we het effect van de implementatie op de zorg. Het uiteindelijke doel is om de zorg bij patiënten met duizeligheid te verbeteren door het gebruik van vestibulaire revalidatie te stimuleren en het gebruik van vertigomiddelen te ontmoedigen.

Startdatum onderzoek

Type onderzoek

Implementatie

Aard van het onderzoek

Kwaliteit van zorg

Design van het onderzoek

Implementatie onderzoek

Onderzoeker

T.N.H. Ngo

Contactpersoon

T.N.H. Ngo

Projectleider

V.A. van Vugt

Andere betrokkenen

O.R. Maarsingh
J. Bont
P. Slottje
M.H. Blanker

Beantwoordt het onderzoek een geprioriteerde kennislacune(s) uit de onderzoeksagenda huisartsgeneeskunde?

Ja

Onderzoeksagenda categorieën

E-health-innovatie/modernisering
Ouderen-kwetsbare patiënten-multimorbiditeit

Voortgang

Lopend onderzoek