Paramedische CAsemanagers in de lead: Evaluatie en optimalisatie van een REgionaal innovatief zorgpad post-COVID

Titel onderzoek Nederlands

Paramedische CAsemanagers in de lead: Evaluatie en optimalisatie van een REgionaal innovatief zorgpad post-COVID

Titel onderzoek Engels

Paramedical CAse managers in the lead: Evaluation and optimization of a REGional innovative care path post-COVID

Acroniem

CARE for Post-COVID

Onderzoeksvraag

Wat zijn ervaringen van patiënten en zorgverleners met het zorgpad Post-COVID?
Wat zijn belemmerende en bevorderende factoren voor adequate uitvoering, en welke verbeterpunten zijn er?
Hoe kunnen de mogelijke verbeterpunten worden uitgewerkt in het zorgpad post-COVID?

Uitgangsvraag PICO

P

Mensen met post-COVID klachten welke multidisciplinaire zorg behoeven

I

Paramedische zorgverlening waarin een casemanager als coördinator van de zorg opereert

C

Het zorgpad zal geoptimaliseerd worden via 1 of meerdere verbeterstappen. De uitkomstmaten zullen vergeleken worden tussen deze verbeterstappen in hetzelfde zorgpad van verschillende patienten. Tevens kunnen de uitkomstmaten van de patiënten welke zijn behandeld in het zorgpad post-COVID vergeleken worden met andere cohorten waarin wel paramedische zorg is verleend maar geen casemanager is ingezet.

O

Uitkomstmaten zijn kwalitatieve parameters over bevorderende en belemmerende factoren van het zorgpad post-COVID in de visie van patiënten en zorgverleners.
Kwantitatieve uitkomstmaten zijn de zorgconsumptie, welk type zorgverleners zijn aan zet en in welke frequentie. En de Nijmegen Clinical Screening Instrument welke aangepast is op post-COVID (o.a. kwaliteit van leven, participatie in maatschappij).

Onderzoeksinstituut

Radboudumc

Samenvatting van het onderzoek

Achtergrond en relevantie:
Een groot aantal zorgorganisaties en -instellingen uit de regio Nijmegen hebben op basis van de behoeften van patiënten en zorgverleners een post-COVID zorgpad ontwikkeld waarbij een paramedische casemanager opereert als coördinator van de noodzakelijk zorg, interdisciplinair overleg uitvoert en meet de integrale gezondheidstoestand van de patiënt (klachten, beperkingen, kwaliteit van leven) met vragenlijsten op drie vaste momenten: bij de intake, na 3 maanden en na 6 maanden behandeling. De casemanager integreert deze gegevens in een uitgebreide analyse en exploreert met de patiënt welke (vervolg) zorg nodig is. De casemanager is het vaste aanspreekpunt van de patiënt. Het zorgpad kan gezien worden als een bottum-up en in co-creatie ontwikkelde zorginnovatie, gericht op de ‘juiste zorg op de juiste plaats’ en tegemoetkomend aan de individuele behoeften van de patiënt. De rol van de casemanagers die als tussenlaag op regionaal niveau opereren is hierin een vernieuwend zorgconcept. Het zorgpad voorziet in persoonsgerichte zorg dichtbij huis, waarin continuïteit en integrale zorg centraal staan, en alle relevante expertisegebieden beschikbaar zijn.

Probleemstelling en doelstelling:
Op dit moment ontbreekt een goede evaluatie van het zorgpad Post-COVID en de rol van de paramedische casemanager. Daarnaast kunnen mogelijk drie verbeterpunten (eHealth, mantelzorg en bedrijfsartsen) onderzocht worden of een betere inbedding hiervan in het zorgpad van meerwaarde kan zijn. De doelstelling van dit project is om het zorgpad met de casemanager gedegen te evalueren en cyclisch verbeteringen door te voeren (verrijken) zodat de participatie van de patiënt in de maatschappij (werk/school) verder wordt geoptimaliseerd.

Plan van aanpak en fasering in uitvoering:
Dit project bestaat uit twee fasen. In fase 1 vindt de evaluatie van het zorgpad ‘post-COVID’ plaats waarin drie vraagstellingen worden onderzocht (6 maanden). Daaropvolgend vindt participatief actieonderzoek plaats waarin we de verbeterpunten verder uitwerken door het doorlopen van de korte cycli van ‘Plan-Do-Check-Act’ voor één tot drie keer (18 maanden). Hierbij zullen nieuwe inzichten voortgekomen uit de evaluatie worden onderzocht, geïmplementeerd en weer geëvalueerd in een iteratief proces (Figuur 3).

Uitkomstmaten en interventie:
De evaluatie bestaat uit zowel kwalitatieve als kwantitatieve benaderingen (mixed-methods) waarin we het RE-AIM kader gebruiken voor de proces- en effectevaluatie van het zorgpad.
Kwalitatief nemen we online vragenlijsten en semi-gestructureerde interviews af bij minimaal 20 patiënten en hun mantelzorgers welke het volledige zorgpad hebben doorlopen, de 3 casemanagers en een diverse selectie van 10-15 professionals welke een rol spelen in de behandeling/begeleiding van de patiënt. De interviews worden gecodeerd, patronen geïdentificeerd en geanalyseerd zodat we meer inzicht krijgen in het functioneren van het zorgpad.

Kwantitatief meten we zorgconsumptie binnen het zorgpad (welke paramedici zijn betrokken, hoe vaak vindt behandeling plaats) en buiten het zorgpad (contacten met de huisarts en bedrijfsarts). Tevens meten we de integrale gezondheidstoestand van de patiënt (web-based vragenlijsten over de ervaren klachten, beperkingen, kwaliteit van leven) op drie meetmomenten (intake, na 3 en 6 maanden behandeling). De kwantitatieve data zullen statistisch vergeleken worden met de data van de voorafgaande nazorgpoli’s, de ParaCov studie en indien mogelijk ook met het RIMV Long-covid cohort.

Beoogde resultaten en impact:
Evaluatie en optimalisatie van het zorgpad Post-COVID resulteert in een wetenschappelijk onderbouwde en duurzame inrichting van het zorgpad voor patiënten met post-COVID. Bovendien kan door de geleerde lessen het zorgpad opgeschaald worden naar andere regio’s.

Startdatum onderzoek

Type onderzoek

Therapeutisch

Aard van het onderzoek

Kwaliteit van zorg

Design van het onderzoek

Observationele cohortstudie

Onderzoeker

M. Spoelder-Merkens

Contactpersoon

Marcia Spoelder-Merkens

Projectleider

Marcia Spoelder-Merkens

Andere betrokkenen

L. van Groenendael - huisarts en stuurgroeplid regionaal zorgpad
H. Schers - huisarts en Hoogleraar Radboudumc
J. Holters - Longarts CWZ
J. Botman - Voorzitter Coöperatie Fysiotherapie Nijmegen
T. Hoogeboom - Assistent professor IQ Healthcare
E. Bischoff - Huisarts onderzoeker Radboudumc
T. Olde Hartman - Huisarts onderzoeker Radboudumc
J. Jacobs-Peters - onderzoeker longziekten Radboudumc
B. Dollekens - Bedrijfsarts Radboudumc
M. Jacobs - Bedrijfsarts Radboudumc
B. van den Borst - Longarts Radboudumc
S. Grol - onderzoeker Radboudumc

ICPC codes

R83.03 R83.04

Beantwoordt het onderzoek een geprioriteerde kennislacune(s) uit de onderzoeksagenda huisartsgeneeskunde?

Ja

Onderzoeksagenda categorieën

Infectieziekten
Patiënt-georiënteerd(persoonsgerichte zorg)-patiëntvoorlichting, gedeelde besluitvorming-
Samenwerking-organisatie van zorg rondom de praktijk-substitutie-verwijzing-spoedzorg
SOLK

Voortgang

Lopend onderzoek

Soort samenwerking

Vele regionale partners rondom Nijmegen; het is een bottum-up en in co-creatie ontwikkelde zorginnovatie, gericht op de ‘juiste zorg op de juiste plek’ en tegemoetkomend aan de individuele behoeften van de patiënt.